LoudMouse Crew
loading...

Ημερολόγια Καραντίνας: Βασίλης

Προτάσεις για Βιβλιοφαγία μετά Μουσικής

Από την αρχή της καραντίνας πολλοί μπορεί να επέλεξαν να  αξιοποιήσουν τον χρόνο τους με βιβλία ξεχασμένα από καιρό στα ράφια τους, ή με σκονισμένες λίστες από προτεινόμενες ταινίες και σειρές που μήνες τώρα φίλοι τους είχαν προτείνει και με επιτυχία είχαν αγνοήσει πλήρως. Αν και σε πρώτη φάση μερικές ανακαλύψεις που προέκυψαν με αυτόν τον τρόπο σίγουρα αξίζουν τις δικές τους αναφορές, ο δικός μου μεγάλος ενθουσιασμός προήλθε από τους συνδυασμούς που αποπειράθηκα αυτόν τον καιρό.

Ελληνική μουσική συνάντησε τα λογοτεχνικά βιβλία που καιρό είχα στην βιβλιοθήκη μου με συναρπαστικά αποτελέσματα. Διαβάστε, σκεφτείτε και -μάλλον όχι- ακολουθείστε με σε αυτές τις τολμηρές προτάσεις που θα ακολουθήσουν. Προσαρμογές είναι ευπρόσδεκτες και θεμιτές! 

Ένα μικρό preview από την λίστα

Οι περισσότεροι που διαβάζουν λογοτεχνικά βιβλία και οι λάτρεις του “fantasy”, σίγουρα κάποια στιγμή έχουν δοκιμάσει να βάλουν instrumental μουσική για να δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα. Καθώς ο ίδιος το έχω δοκιμάσει, τα περισσότερα βιβλία που ανήκουν στο “fantasy” είδος θα βρουν τον τρόπο τους για να συνδυαστούν με κομμάτια του Antti Martikainen ενώ ο Peter Gundry πολλές φορές μπορεί να προσφέρει μια πιο σκοτεινή νότα στο κλίμα που αποσκοπεί να δώσει κάποιο βιβλίο.

Φυσικά υπάρχουν άπειρες μίξεις και καλλιτέχνες που σε αυτόν τον τομέα προσφέρουν πληθώρα επιλογών. Ωστόσο πόσοι από εμάς κάνουν αυτό το ένα παραπάνω βήμα ώστε να απογειώσουν την συνδυαστική αυτή εμπειρία βιβλίου και μουσικής; Ο πρώτος αυτός πειραματισμός μου στέφθηκε με επιτυχία και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές από τις προτάσεις μου.

Η πρώτη μου πρόταση είναι και η προσωπικά αγαπημένη μου. Το The Girl and the Stars του Mark Lawrence είναι από αυτά τα βιβλία που αγόρασα εδώ και μήνες, τα άφησα στην βιβλιοθήκη και χωρίς δεύτερη σκέψη άρπαξα την πρώτη κιόλας μέρα του lockdown. Ένα ακόμα βιβλίο φαντασίας του Mark Lawrence, αποτελεί το πρώτο από την νέα του τριλογία, the Book of the Ice.

129388332_683342205710762_587446987529829778_n.jpg (311×475)
Το εξώφυλλο του The Girl and The Stars

Τα γεγονότα διαδραματίζονται σε έναν νέο πλανήτη όπου η ανθρωπότητα έχει καταφύγει εκεί για να επιβιώσει. Ωστόσο αυτός ο νέος πλανήτης ήδη βρίσκεται στις τελευταίες του πνοές και νωρίτερα απ’ ότι οι ίδιοι περιμένουν, αρχίζει να παγώνει ολοκληρωτικά.

Ο Mark Lawrence συνδυάζει πολλά διαφορετικά στοιχεία με πολύ ικανοποιητικό τρόπο για τα γούστα μου.

Καθώς πολλές γενιές έχουν περάσει από την άφιξη των ανθρώπων, οι τεχνολογικές τους γνώσεις έχουν ήδη χαθεί την στιγμή που το βιβλίο διαδραματίζεται. Έχουν μείνει ίχνη αυτών μόνο. Tο πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η τεχνολογία που άφησαν πίσω οι προηγούμενοι κάτοικοι του πλανήτη τους οποίους ούτε οι πρώτοι άνθρωποι δεν πρόλαβαν να συναντήσουν. Ο κόσμος που παρουσιάζει ο Mark Lawrence είναι αυτός ενός ετοιμοθάνατου που τα πάντα σταδιακά καταρρέουν. Η πραγματικότητα της πρωταγωνίστριας, της Yaz, είναι σκληρή και παγιδευμένη στην επιβίωση πάνω στον πάγο.

Φυσικά εκτός του ενδιαφέροντος setting που παρουσιάζει ο Mark Lawrence, η πραγματική μαγεία του βιβλίου βρίσκεται στην ίδια την πορεία της Yaz και στον προβληματισμών που συναντάει.

Ένα τέτοιο βιβλίο μπορεί να συνδυαστεί με εξαιρετικά πολλά κομμάτια και καλλιτέχνες ώστε να αποκορυφώσει την αναγνωστική του εμπειρία. Φυσικά εγώ αποφάσισα να αλλάξω για μια φορά την καθιερωμένη πορεία των πραγμάτων. Πολλοί από εσάς γνωρίζουν τον Έλληνα τραγουδιστή Θανάση Παπακωνσταντίνου και διάφορα τραγούδια του όπως η Ανδρομέδα, ο Αποσπερίτης κ.α.

Καλώ τους γενναίους να δοκιμάσουν δίσκους του Θανάση Παπακωνσταντίνου όπως ο Ελάχιστος Εαυτός ενώ διαβάζουν αντίστοιχα βιβλία.

Το προσωπικό μου διαμάντι ήταν ο συνδυασμός του εν λόγω βιβλίου με το κομμάτι Ανταρκτική του ίδιου και του Ορφέα Περίδη. Ένας κόσμος που βρίσκεται στις τελευταίες του “μέρες”, συνεχώς εγκλωβισμένος στον πάγο και απειλούμενος από το κρύο, δεν μπορούσε παρά να συνδυαστεί τόσο όμορφα με ένα τέτοιο κομμάτι!

129955957_1339235163084903_7196949835483914597_n.jpg (405×878)

Εδώ βρίσκεται και η λίστα στο Spotify που προτείνω για συνδυασμό: Greek and more Greek songs

Μια δεύτερη εξίσου εντυπωσιακή πρόταση, αποτελεί το επόμενο πείραμα που αποπειράθηκα. Αντίστοιχα με τον Mark Lawrence, ο Joe Abercrombie αποτελεί έναν από τους συγγραφείς που όταν θα βρω χρόνο θα διαβάσω με μανία το νέο του βιβλίο. Το A Little Hatred, πρώτο στην τριλογία the Age of Madness, ακολουθεί την πορεία μιας σειράς χαρακτήρων σε έναν κόσμο που εκβιομηχανίζεται. Ο Joe Abercrombie γράφει επίσης Fantasy όπως και ο Mark Lawrence.

Το “setting” αυτήν την φορά μας φέρνει σε μια εποχή όπου η μαγεία χάνεται και ο κόσμος αλλάζει βίαια και απότομα. Το ίδιο “setting” αν και προτού την εκβιομηχάνιση χρησιμοποιεί ο Joe Abercrombie και στην πιο γνωστή του τριλογία the First Law -μεταφρασμένη και στα Ελληνικά ως Πρώτος Νόμος. Χαρακτήρες όπως η Savine μπορούν να σου κεντρίσουν το ενδιαφέρον καθώς πρόκειται για επιχειρηματίες-τυχοδιώκτες που συνδυάζονται με έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα τρόπο με έναν κόσμο όπου δολοπλόκοι μάγοι και οι βοηθοί τους συνεχίζουν να κινούν τα νήματα.

129336650_974295666312573_8931583538527365118_n.jpg (576×883)
To εξώφυλλο του A little Hatred

Ο Joe Abercrombie χρησιμοποιεί στοιχεία βασισμένα στην εκβιομηχανισμένη Αγγλία με τον Honrig Curnsbick να αποτελεί έναν χαρακτήρα που ενσαρκώνει την μετάβαση αυτήν καθώς του πιστώνονται εφευρέσεις όπως η εφαρμογή των μηχανών ατμού στην υφαντουργία, η εντατικοποιημένη εκμετάλλευση των ορυχείων καθώς και η εφαρμογή μιας αντλίας ικανής να αφαιρεί το νερό από τα ορυχεία, στοιχεία που και ιστορικά μας παραπέμπουν στην Αγγλία της εκβιομηχάνισης μετά τον 18ο αι. όπου πρωταγωνιστούν τέτοιου είδους καινοτομίες.

Φυσικά στο ίδιο πνεύμα με προηγουμένως, επέλεξα τον κατάλληλο συνθέτη για να εμπλουτίσει την αναγνωστική μου εμπειρία.

Οι εξεγέρσεις, ο κόσμος που αλλάζει ριζικά και η έντονη δυναμικότητα που καθηλώνει ενώ παράλληλα η σκληρή ζωή των εργατών, η εξαθλίωση στις πόλεις και η νοσταλγία που κυριαρχούν δεν θα μπορούσαν να μην δέσουν αρμονικά με τον Γιάννη Αγγελάκα και τις Τρύπες. Προτάσεις μου αποτελούν κομμάτια όπως το Τρένο, Σαράβαλο, Ταξιδιάρα Ψυχή, Δικαιοσύνη κ.α.

Η λίστα θα μπορούσε να συνεχιστεί για αρκετή ώρα. Είστε ελεύθεροι να προσθέσετε τον Γιάννη Αγγελάκα στην αναγνωστική σας εμπειρία!

Κλείνοντας, θα παραθέσω την επόμενη πρόταση που ακόμα δεν έχω εφαρμόσει βέβαια. Τραγούδια του Gary Moore όπως το Over the Hills and Far Away, Out in the Fields και Running from the Storm μου φαίνεται πως θα μπορούσαν να συνδυαστούν άρτια με την συνέχεια του A Little Hatred, το the Trouble with Peace.

Υ. Γ. Ι. Μην με κατηγορήσετε για τυχόν επιπτώσεις της εφαρμογής των προτάσεων μου, προειδοποίησα πως είναι μόνο για τους τολμηρούς.

Υ. Γ. ΙΙ. Για τους εξαιρετικά διεστραμμένους έχω σκεφτεί και τα αντάρτικα ως μουσική υπόκρουση κατά την ώρα ανάγνωσης λογοτεχνικών βιβλίων. Σίγουρα τα βιβλία του George R. R. Martin θα αποκτούσαν μια εξαιρετική απόχρωση με αυτόν τον τρόπο.

Του Βασίλη Καραμπούλα

VIEW
CLOSE