LoudMouse Crew
loading...

Σεξουλαϊκότητα: ένα κόμικ από όλους, για όλους

Όσο τα κοινωνικά προβλήματα πληθαίνουν, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη των ανθρώπων για αυτό-έκφραση, αμφισβήτηση, δημιουργία. Ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία, ο κόσμος όλος σείστηκε από μία ανάγκη για καταπολέμηση κοινωνικών ανισοτήτων που υπόκωφα βρίσκονταν ακόμα καλά κρυμμένες στην τωρινή πραγματικότητα.

Μέσα από όλη αυτή την αναταραχή, μπορέσαμε να δούμε πολλές νέες ομάδες να αναπτύσσονται και να διεκδικούν την θέση τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Από τον Οκτώβριο του 2018 μία μη τυπική ομάδα νέων (16 έως 30 ετών), άνθισε στους κόλπους της ελληνικής επαρχίας, στην πόλη της Λάρισας.

126049652_205190530983445_8491305902861365425_o.jpg (2048×1365)
Μία φωτογραφία από το workshop που συμμετείχε η ομάδα Make Use για την εκμάθηση κόμικς –
με συντονισμό της LoudMouse Crew.

H MAKE USE θέλει να ξεσηκώσει τις πλέον υγιείς νεανικές δυνάμεις (πολιτικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές) ώστε να συντονιστούν για τη διεκδίκηση ενός πιο δίκαιου και αξιοβίωτου κόσμου. Η ομάδα στοχεύει στο να δίνει την ευκαιρία στα μέλη της αλλά και σε άλλους νέους να συμμετέχουν σε πολιτισμικές, κοινωνικές, εκπαιδευτικές, περιβαλλοντικές δράσεις, αλλά και κινητοποιήσεις πολιτικού ακτιβισμού.

Στα 2 χρόνια ύπαρξης της  συνεχίζει να διοργανώνει εκδηλώσεις, να συμμετέχει σε συνέδρια, ενώ δεν λείπουν τα ταξίδια και οι διασυνδέσεις στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Συντονίζεται και χρηματοδοτείται από το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου – ΣΜουΘ, κυρίως μέσα από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ύστερα από αυτήν την όχι τόσο σύντομη εισαγωγή, ας δούμε το τελευταίο έργο τους.

“Σεξουλαϊκότητα”: τα κόμικ

Έχοντας την ανάγκη να εκφραστεί κάτι τόσο σημαντικό, όπως είναι η επιτέλεση της σεξουαλικότητας και η εικόνα του σώματος που έχουμε ο καθένας για τον εαυτό του, η MAKE USE, δημιουργεί μία σειρά webcomics με τον τίτλο Σεξουλαϊκότητα’.

Η ιδέα γεννήθηκε τον Μάρτιο του 2020 και η περίοδος της υποχρεωτικής παραμονής στο σπίτι, μάλλον βοήθησε αυτήν την ιδέα να ευδοκιμήσει και να μεταμορφωθεί σε πράξη. Έκτοτε, η MAKE USE, έθεσε το σχέδιο της σε γραμμή πλεύσης. Έχοντας μία βασική υπόθεση, ότι η εικόνα του σώματος και η έκφραση της σεξουαλικότητας, πλάθεται από τα στερεότυπα των ΜΜΕ, τα οποία δεν αφήνουν χώρο για το διαφορετικό, δημιούργησαν ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο για να ελέγξουν αυτούς τους ισχυρισμούς του.

Το ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε από περισσότερα από 300 άτομα και μάλιστα σε λιγότερο από 5 μέρες. Φάνηκε λοιπόν πως όχι μόνο η υπόθεσή τους ήταν αληθής, αλλά και πως υπήρχε μία μεγάλη ανάγκη των νέων να το εκφράσουν αυτό.

Σιγά σιγά, η ιδέα έπαιρνε μορφή και τον Σεπτέμβριο ήρθε πια η ώρα να πάρει μορφή και στο χαρτί. Με την βοήθεια δύο δημιουργών comic, του LoudMouse Crew Comics και της Meimelka και μιας απόφοιτης της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, της Μαρίας Μπράχου και το ίδιο μέλος της ομάδας, Γαρυφαλλένια Τσινοπούλου, τα μέλη της MAKE USE δημιούργησαν τέσσερα μοναδικά webcomic. Είμαι κάτι περισσότερο από ενθουσιασμένη να είμαι η πρώτη που βλέπω τα webcomic πριν ακόμα δημοσιευθούν στις σελίδες επικοινωνίας της MAKE USE.

Το Vol. 2 της Σεξουλαϊκότητας, με σκίτσο της Meimelka

Αυτά τα τέσσερα κόμικς αποπνέουν μία φρεσκάδα και αγγίζουν ένα τόσο σημαντικό ζήτημα με χιούμορ και την κατάλληλη δόση ειρωνείας.

Μέσα από τον digital σχεδιασμό και την ποικιλία στον τρόπο αναπαράστασης της εικόνας, δημιουργείται μία φαντασιακή πραγματικότητα, η οποία σατιρίζει την πραγματικότητα που ζούμε, αφήνοντας στον αναγνώστη άλλοτε μία ευχάριστη πικρία και άλλοτε ένα συναίσθημα πιο δυνατό, πιο δυσάρεστο ίσως γιατί καταλήγει στην συνειδητοποίηση ‘πως έτσι είναι τα πράγματα’. Πρόκειται για μία προσπάθεια δυνατή, που εμπνέει και ταρακουνάει τ@ αναγνώστ@, για να έχει μεγαλύτερη επίγνωση όταν αυτά συμβαίνουν γύρω τ@.

Το Vol. 3 της Σεξουλαϊκότητας, με σκίτσο των LoudMouse Crew

Είτε ασπρόμαυρα, είτε με χρώμα, είτε με λεζάντες και διαλόγους, είτε χωρίς, τα τέσσερα webcomic σίγουρα κάνουν αίσθηση. Αποτυπώνουν μία πραγματικότητα κρυμμένη στις σκέψεις μίας μεγάλης μερίδας νέων και προσπαθούν να την καυτηριάσουν, μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά, ώστε να ανθίσει μία αντίληψη πιο ανεκτική στο διαφορετικό, πιο χαρούμενη για τον εαυτό, πιο αισιόδοξη και διαλλακτική στις δυσκολίες.

Στο πρώτο webcomic, είναι εύκολο να διακρίνουμε την αγανάκτηση από την υπερπληθώρα κοινωνικών μηνυμάτων που λαμβάνουμε καθημερινά στα media. Το webcomic, μας προσκαλεί να κάνουμε shut down και να αφήσουμε όλα αυτά τα errors κλειδωμένα σε μία μαύρη οθόνη -στο Vol. 1 της Σεξουλαϊκότητας.

Και κατ’ επέκταση να σταθούμε με θάρρος και χιούμορ απέναντι στα κοινωνικά φαινόμενα που συμβαίνουν γύρω μας και να αφήσουμε τα γλυκά μας κατοικίδια να αναλάβουν δράση, βάζοντας τους θύτες στη θέση τους, όπως γίνεται στο Vol 4.

Σεξουλαϊκότητα Vol. 4 με σκίτσο της Μαρίας Μπράχου

Το ίδιο και στο δεύτερο μέρος της σειρά όπου το ενδιαφέρον μεγαλώνει συναντώντας μία εικόνα πολύ γνωστή σε όλους: μία αλληγορικά δυναμική εικόνα, η οποία μοιάζει με τον χειρότερο μας εφιάλτη. Μία μηχανή μαζοποίησης, η οποία δεν κάνει μόνο την εμφάνιση μας όμοια με όλους τους υπόλοιπους, κάτι που μας υπενθυμίζει και το τρίτο vol. της Σεξουλαϊκότητας. Θύτες που μιλούν και θύματα που σιωπούν.

Η δυναμικότητα των webcomic γεννά μέσα μας την λύπη και τον θυμό γι’ αυτά που συμβαίνουν, αλλά επιτρέπει και στα συναισθήματα της αμφισβήτησης και της μαχητικότητας να εγερθούν και να αναλάβουν δράση.

Όχι στα webcomic, αλλά στην πραγματική ζωή.

Μείνετε συντονισμένοι στα μέσα επικοινωνίας της ομάδας MAKE USE για να διαβάσετε τα webcomic Σεξουλαϊκότητα στις σελίδες τους στο Instagram και Facebook.

Της Φαίδρας Γατσαρούλη

VIEW
CLOSE