LoudMouse Crew
loading...

Writecember και ΓΡΑΦΕΙΝ

Η αλήθεια είναι ότι δεν κάνουμε μόνο κόμικς. Προσπαθούμε να κάνουμε το κοινότυπο, ενδιαφέρον.

Αυτός είναι και ο λόγος που σαν LoudMouse Crew οργανώνουμε το ΓΡΑΦΕΙΝ, μία πρωτοβουλία που έχει σαν στόχο την οργάνωση και το συντονισμό εργαστηρίων κόμικς και δημιουργικής γραφής. Η θεματολογία του ΓΡΑΦΕΙΝ διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες και καλύπτει τόσο θεωρητικά στοιχεία όσο και την δημιουργία καλλιτεχνικών στοιχείων (κόμικς, διηγήματα).

Κατά τη διάρκεια του 2020, στα πλαίσια του ΓΡΑΦΕΙΝ υλοποιήσαμε τις εξής δράσεις: ένα μαθητικό διαγωνισμό συγγραφής κόμικς, σε συντονισμό με τη Διεύθυνση και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου, που συνοδεύτηκε από ένα διαδικτυακό σεμινάριο δημιουργίας κόμικς για μαθητές δημοτικού.

Επίσης, ήμασταν εισηγητές σε δύο εργαστήρια -δημιουργικής γραφής και χρήσης των κόμικς στην εκπαίδευση- στα πλαίσια του 4ου Chaniartoon International Comics and Animation Festival. Τέλος συντονίσαμε ένα εργαστήρι κόμικς για την άτυπη ομάδα νέων MAKE USE και βοηθήσαμε στην ολοκλήρωση της δράσης τους:Σεξουλαϊκότητα’.

Η πιο πρόσφατη δράση του ΓΡΑΦΕΙΝ είναι το Writecember, ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής εντατικής μεθοδολογίας. Εμπνευσμένο από το Inktober – ένα μηνιαίο challenge για illustrators, εικονογράφους και παντός είδους καλλιτέχνες, στο οποίο, αν συμμετέχεις, άτυπα δεσμεύεσαι να δημιουργείς μία εικονογράφηση την ημέρα, βασισμένος σε μία λίστα θεμάτων- το Writecember είναι ένα δημιουργικό challenge.

Στόχος του ταχύρρυθμου προγράμματος δημιουργικής γραφής είναι όποιος συμμετέχει  να δοκιμάσει καινούργιες ιδέες και να σπρώξει τις δυνατότητες του σαν αφηγητής.

Το Writecember, που εμείς στο LoudMouse Crew το κάνουμε μόνοι μας εδώ και 3 χρόνια,  έχει σαν στόχο τη συγγραφή μίας μικρής ιστορία -400-1500 λέξεις- κάθε δύο μέρες, με βάση μία γενικότερη λίστα θεμάτων. Συνολικά δηλαδή, δημιουργήθηκαν 14 ιστορίες μέσα στο Δεκέμβριο από τον κάθε συμμετέχοντα.

Ο ταχύρρυθμος και έντονος χαρακτήρας του Writecember έχει σχεδιαστεί από τη συντονιστική ομάδα για να κάνει τους συμμετέχοντες να επικεντρωθούν στο περιεχόμενο της ιστορίας και όχι στη φόρμα. Στόχος μας είναι να πάρουμε ένα-ένα τα θέματα από την λίστα και να τα μεταφράσουμε σε μία διήγηση.

Είναι μια αλχημική διαδικασία, όπου ο καταλύτης είναι η προσωπική δημιουργικότητα που θα κάνει τις απλές μας προτάσεις σε «χρυσές» ιστορίες.

Φέτος λοιπόν, το Writecember έγινε εξ αποστάσεως με εννιά συμμετέχοντες. Το θέμα μας ήταν η επικοινωνία. Μοιραστήκαμε τη λίστα και συζητήσαμε τα θέματα. Κάναμε έξι συναντήσεις μέσα στο Δεκέμβριο και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, όπου υπήρχε μια διαδικασία ανατροφοδότησης, σχολιασμού των κειμένων, και η συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες.

Ένα screenshot από όσους έγραφαν (ναι, και η γάτα ήταν συμμετέχοντας)

Και έτσι πέρασε ο Δεκέμβρης χωρίς να το καταλάβουμε με τις μέρες να μικραίνουν και τις ιστορίες να μαζεύονται και να μας προσκαλούν να τις διαβάσουμε και τις ανακαλύψουμε. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μία παράγραφο που μας έδωσαν την άδεια να δημοσιεύσουμε κάποιοι από τους συμμετέχοντες του φετινού Writecember.

«Ε!!» του φώναξα «σταμάτα να κλωτσάς τον κάδο, θα γεμίσεις παντού σκουπίδια!» Το παιδί με κοίταξε και μόνο τότε κατάλαβα πως τόση ώρα έκλαιγε. Τα μάτια του ήταν πρησμένα από το κλάμα και τα δάκριά του είχαν βρέξει ακόμα και την ριγέ του μπλούζα. Θα έπρεπε να κλαίει ώρες, σκέφτηκα τότε. Κατευθείαν μαλάκωσα το ύφος μου και τον τόνο μου. 

Ελένα

She turned her head and saw her mom looking at the direction of the ship with a short grin coming from her face.

“He’s such an idiot”, mom said, almost whispering and smirking.

“Three days isn’t that much, mom. We’ll have to be a bit more patient”, said Emma, reassuringly.

Then, she turned off the light of the torch she was holding. They both went inside the house. Emma lied down on her bed, looking at the ceiling of her room, thinking about Thursday and smiling.   

Παλμύρα

Alyeerio shuffled across the dark forest surrounding the town. Twigs and small stones crunched under his booted feet. His spear, a masterpiece of steel with flames etched across the shaft, now functioned as a walking stick. He could no longer move without something to lean on, and it’d been centuries since he had needed to fight anyway.

Σωτηρία

Πασχίζω να τραβήξω τα μάτια μου από πάνω σου και τελικά τα καταφέρνω. Στην σκέψη πως και το δικό μου βλέμμα θα θαρρείς για μεθυσμένο, δεν σε ξανακοιτώ. Δεν σου αξίζει αυτή η μέθη, κι ας μου έφυγε κάθε ειδών ζαλάδα στην όψη σου. Φεύγω. Των μύθων μούσα, θα επιστρέψω. Όταν το μέσα μου θα έχει καθαρίσει κι από την τελευταία στάλα οινόπνευμα, θα έρθω να σε πάρω από εκεί μέσα. Μα μέχρι τότε, άσε με να σε λέω Τερψιχόρη…μούσα η πλανώδης του χορού.

Νεφέλη

Το ΓΡΑΦΕΙΝ είναι μία πρωτοβουλία μας που θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, γιατί μέσα απ’ όσα έχουμε κάνει έχουμε καταλάβει ότι το να διδάσκεις κάτι είναι εξίσου σημαντικό με το να δημιουργείς κάτι εσύ ο ίδιος.

VIEW
CLOSE